Alzheimer hastalığı, daha sık olarak 65 yaş sonrasında hafıza (bellek) ve diğer önemli zihinsel kabiliyetlerin kaybına neden olan yaygın bir beyin hastalığıdır. Bugün Türkiye de 400.000 fazla Alzheimer hastası olduğu düşünülmektedir. Hastalığın erken evrelerinde bellek işlevlerini artıran ilaçlar var iken, sonra ki dönemlerinde elimizdeki ilaçların etkileri çok sınırlıdır.
Bu nedenle hastalarımıza erken tanı koymak son derece önemlidir. SoCAT araştırma ekibi 2009 yılından bu yana yapay zeka kullanarak erken Alzheimer tanısı koyma konusunda çalışmaktadır. 2012 yılında yapısal MRI görüntüleri ile %80 üzerinde tanı koymayı başaran ekibimiz bu kez fMRI yöntemi ile erken tanı konusunda adım atmaktadır. TUBITAK tarafından desteklenen proje de çok sayıda ekip üyesi yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi için çalışmakta, ve ön çalışmaları Alzheimer şüphesi olan hasta adaylarında gerçekleştirmektedir.
- Eğer 55 yaş üstündeyseniz, son dönemde unutkanlık şikayetleriniz var ise bu çalışmaya katılarak Alzheimer hastalığı konusundaki değerlendirmeye katılabilirsiniz.
- Alzheimer hastalığının ailevi bir geçişe (kalıtıma) sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle ailenizde herhangi birine Alzheimer hastalığı teşhisi konmuş ise çalışmaya doğrudan katılabilirsiniz.
Çalışmaya katılmak için aşağıdaki linkteki formu doldurabilir ya da doğrudan görüşmek için SoCAT lab arayabilirsiniz. Tüm görüşmeler ve kayıtlar hekim ve hasta ilişkisine uygun olarak gizli tutulmaktadır.