Beyin-Bilgisayar Arayüzü Kişiye Özel Çekici Görüntüler Oluşturabilir mi?

Beyin-Bilgisayar Arayüzü Kişiye Özel Çekici Görüntüler Oluşturabilir mi?

Güzellik nedir? Bir resmin çekici görünüp görünmediğine anında karar verebiliyor olsak da, bu resmi neden çekici bulduğumuzla ilgili nedenleri açıklamakta zorluk yaşarız. Çekicilik değerlendirmeleri yaş, kültür ve cinsiyet gibi faktörler açısından önemli farklılıklar göstermektedir ve bu süreçte değerlendirme örtük olarak yapılmaktadır. Yani; “güzellik, bakanın gözündedir”.

Helsinki Üniversitesi ve Kopenhag Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir bilgisayarın çekici bulduğumuz yüz özelliklerini tanımlayıp tanımlayamayacağını araştırdılar ve “generative adversarial network (GAN)” adını verdikleri bir yapay zeka sistemi ürettiler ve örtük tepkileri kullanarak kişisel olarak çekici olması beklenen yeni görüntüleri üretmesini beklediler. Görüntüler, beyin tepkileri elektroensefalografi (EEG) ile kaydedilirken çekici buldukları yüzlere dikkat etmeleri istenen 30 gönüllüye birer birer gösterildi. Katılımcılardan, gördükleri yüzü çekici bulduklarında resmi sağa kaydırmaları istendi. Cihaz bu bilgiden yola çıkarak, her bir katılımcının kişisel olarak çekici bulacağı yeni portreler yarattı.

Araştırmacılar, modellemelerinin geçerliliğini test etmek için, her bir katılımcının kişisel olarak çekici bulacağını tahmin ettikleri yeni portreler oluşturdular. Bunları kontrollere karşı test ederek, üretilen görüntülerin deneklerin tercihleriyle % 80’in üzerinde eşleştiğini buldular. Sonuç olarak GBCI (generative brain-computer interface), mevcut güzellik teorileri ve görüşlerinden etkilenmeden kullanıcıdan alınan verilerle çekici görüntüler üretebilmekteydi.

Sunulan çalışma, yapay zeka çözümleri ve beyin-bilgisayar arayüzleri arasındaki etkileşim üzerine çalışmalar için yeni bir boyut oluşturdu. Kullanıcıların seçimleri yoluyla yapay zekanın tercihleri öğrenme ve karar vermenin yanında potansiyel olarak bilinçdışı tutumları belirlemesi bu çalışmayla mümkün. Henüz atılan adımlar ufak da olsa yapay zekanın anlama kapasitesinin giderek daha fazla gelişmesiyle beraber araştırmacılar bu konunun topluma geniş ölçekte fayda sağlayabileceğini düşünüyor.

Kaynakça:

Spape, M., Davis, K., Kangassalo, L., Ravaja, N., Sovijarvi-Spape, Z., & Ruotsalo, T. (2021). Brain-computer interface for generating personally attractive images. IEEE Transactions on Affective
Computing
.

Categories: Alzheimer