Robotik bir “Üçüncü Başparmak” Kullanmak Elin Beyinde Nasıl Temsil Edildiğini Değiştirebilir mi?

Robotik bir “Üçüncü Başparmak” Kullanmak Elin Beyinde Nasıl Temsil Edildiğini Değiştirebilir mi?

UCL araştırmacıları tarafından yürütülen ve Science Robotics dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada, katılımcılar üçüncü bir robotik başparmak kullanmak üzere eğitildi ve robotik başparmağı düşünmeden kullanmayı hızla öğrenerek robotik baş parmağın da olduğu tek elle bloklardan kule inşa etmek gibi el becerisi gerektiren görevleri gözleri bağlıyken bile etkili bir şekilde yerine getirebildiler. Katılımcılar, giderek robotik başparmağı daha fazla vücutlarının bir parçası gibi hissettiklerini bildirdiler.

Çalışma için, 20 katılımcı robotik başparmağı beş gün boyunca günde 2-6 saat kullanmak üzere eğitildi ve bu robotik başparmağın statik bir versiyonunu giyen 10 kontrol katılımcısından oluşan ek bir grupla karşılaştırıldı. Eğitimden önce ve sonra fMRI kullanarak katılımcıların robotik parmak takmazken parmaklarını hareket ettirmeleri istendi ve bu süreçte katılımcıların beyinleri incelendi. Araştırmacılar, robotik baş parmağı kullanan grupta beynin sensorimotor korteksinin aktivite paterninin daha benzer ama parmaklar arasında daha az belirgin hale geldiğini ortaya koydular. Bir hafta sonra katılımcılardan bazılarının beyin görüntüsüne tekrar bakıldığında beyinlerinin el bölgesindeki değişikliklerin azaldığı görüldü. Bu durum yeni bir parmak gibi değişikliklerin tekrarlanmadığı sürece beyinde yaptıkları değişikliklerin uzun vadeli olmayacağını düşündürse de bunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu araştırmacıların ortak görüşü olarak sunuldu.

UCL Bilişsel Sinirbilim Enstitüsü’nden çalışmanın baş yazarı Paulina Kieliba, bu çalışmanın bir güçlendirme cihazının laboratuvar dışında kullanımını araştıran, birden fazla gün süren uzun süreli eğitim boyunca yürütülen ve karşılaştırma grubuna sahip olan ilk güçlendirme çalışması olduğunu bildirdi. Bu cihazların toplumun geniş kesiminde etkili şekilde kullanılabilmesi için farklı disiplinlerdeki bilim adamlarıyla ortak çalışmalar yapılması gerektiğini ve bu sayede bu cihazların beynimizle nasıl etkileşime girdiğine dair karmaşık soruları çözebileceğimizi vurguladı.

Categories: Alzheimer