Duyma Bozukluklarının Artmasıyla Birlikte Alzheimer Riski de Artıyor

Duyma Bozukluklarının Artmasıyla Birlikte Alzheimer Riski de Artıyor

Yaş sıklıkla işitme kaybına ve bazıları için demans formundaki zihinsel düşüşe neden olabilir. Ancak ikisi birbirine bağlı mı? Yeni araştırmalar, işitme kaybının bunama olasılığını artırdığını ortaya koyuyor ancak bir koşulun aslında diğerine neden olup olmadığı konusunda hala tüm bilim dünyası aynı görüşte değil.

Trinity College Dublin’deki İrlandalı araştırmacılardan birine göre, 65 yaşından büyük yetişkinlerin yaklaşık üçte biri yaşla ilişkili işitme kaybına maruz kalıyor. Ve önceki araştırmalar, işitme kaybının çoğu zaman demansın başlangıcından yaklaşık 5 ila 10 yıl önce geldiğini göstermektedir. Yeni çalışmada Trinity’ Üniversitesi’nden David Loughrey’in liderliğindeki bir ekip dünyadaki 20.000’den fazla insanın katıldığı 36 çalışmadan gelen verileri inceledi. Araştırmacılar, yaşla ilişkili işitme kaybı ile zihinsel düşüş, zihinsel bozukluk ve bunama için artmış risk arasında küçük bir ilişki buldu.

Çalışmanın yazarları, demans için “küçük olsa da, dernekler, daha yaygın olarak araştırılan risk faktörlerini düşündüğümüzde bulduğumuz verinin boyut ve önemi yok sayılamayacak nitelikte” görüşünü savunuyorlar.. Örneğin, ileriye dönük araştırmalara bakıldığında, yaşla ilişkili işitme kaybı, bilişsel (zihinsel) bozukluk için yüzde 22’lik ve her türlü bunama için yüzde 28’lik bir riske bağlandı. Gisele Wolf, “İşitme kaybının kolaylıkla teşhis edilebilmesi ve doğru işitme cihazlarını kullanarak başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesinden dolayı, işitme kaybı, değiştirilebilir bir risk faktörü gibi görünmektedir – yaşlı yetişkinler için iyi bir haber” diyerek bu çalışmanın önemini belirtti.

Dr. Ian Storper, New York City’deki Lenox Hill Hastanesi’nin bir parçası olan New York Baş ve Boyun Enstitüsünde, işitme ve Denge Bozuklukları Merkezi’nde otolojiyi yönlendiriyor. Bulguları gözden geçirirken, araştırmanın azalmış işitmenin demansa neden olduğunu ispatlayamayacağını vurguladı, bu nedenle işitme zorluğu çeken yaşlı insanlar panik yapmamalı. Storper, ayrıca, bu çalışmada, demans için “işitme kaybının tek risk faktörü olduğu öne sürülmediği” belirtildi. Wolf-Klein, işitme kaybının bilişsel gerileme için bir risk faktörü olduğu konusuna katılıyor ve “mümkünse işitme cihazlarını kullanarak risk faktörünü öneleyebilir ve bu da daha iyi duymanıza yardımcı olmakla kalmaz bilişsel yeteneklerimizi de korumamızı sağlar” dedi.

Categories: Alzheimer