Kalp ve Dolaşım Sistemini Güçlendiren Egzersizlerin Alzheimer Hastalığına Etkisi Var mı?

Kalp ve Dolaşım Sistemini Güçlendiren Egzersizlerin Alzheimer Hastalığına Etkisi Var mı?

Özellikle kalp ve dolaşım sistemini güçlendirmeye yönelik yapılan basit egzersizlerin Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlayıp sağlamadığı bilim dünyası için uzun süredir bir merak konusuydu. Bu soru işaretini ortadan kaldırmak için İsveç’teki University of Gothenburg’un bünyesinde çalışan bilim insanları şimdiye dek görülmemiş ölçekte bir araştırmayı sonuçlandırdı.

Sonuçlarının 14 martta American Academy of Neurology’de yayınlandığı çalışmayı özel kılan şey 44 yıllık bir emeğin sonucu olması. 1968 yılında başlayan çalışmada yaşları 38-60 arasında değişen 1462 kadın katılımcı yer aldı. 2012 yılına kadar takip edilen katılımcıların yoğun ve orta düzeyde egzersiz yapmaları istendi. Katılımcılara ayrıca 1978, 1980, 1992, 2000, 2005 ve 2009 yıllarında da Alzheimer tespiti ve seviyesini ölçmek için nörolojik testler uygulandı.

Uzun yıllar süren veri toplama aşamasının sonunda elde edilen bulgular masaya yatırıldı. Hayat tarzı, sağlık koşulları ve sosyoekonomik faktörler gibi çalışmayı etkileyebilecek faktörlerin elenmesinden sonra elde edilen sonuç şaşırtıcıydı. Yoğun düzeyde egzersiz yapan katılımcılarda Alzheimer hastalığı normal bir insana göre ortalama 9.5 yıl sonra görüldü. Orta düzeyde egzersiz yapan insanlarda ise bu süre yaklaşık olarak 5 yıl. Çalışmanın yürütücülerinden Dr. Helena Hörder “Çalışmanın sonuçlarını daha net olarak yorumlayabilmek için başka egzersiz türleriyle de çalışmak çok faydalı olur. Yine de bu araştırma gösteriyor ki Alzheimer hastalığı ile savaşmak için egzersiz çok etkili bir yöntem” diyerek konunun altını çizdi.

Categories: Alzheimer